Ga naar de inhoud

Zo bereid je de ultieme Zwitserse kaasfondue

Gesponsord door Kaas uit Zwitserland
© Kaas uit Zwitserland

Met de hele familie brood onderdompelen in een pot vol heerlijk gesmolten kaas: Zwitserse kaasfondue is een voltreffer aan de kerstdis. Deze klassieker staat voor eenvoud op hoog niveau, want het vraagt amper werk en valt bij iedereen in de smaak.

 

Het basisrecept
Heel eenvoudig: geraspte Zwitserse kaas, verse knoflook, witte wijn, maïszetmeel en een paar druppels citroensap.
Tip: gebruik voor je kaas een rasp met grote gaten, zo zullen de dikke slierten gelijkmatiger smelten.

Wat heb je nodig?
Een goede fonduepot in gietijzer, geëmailleerd staal of keramiek, een betrouwbare brander en fonduevorken.

Welke kaas smelt je?
Het belangrijkste is dat de kaas niet te jong is. Sterker nog, een oudere kaas smelt beter. De perfecte mix bestaat uit gelijke delen Zwitserse Le Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP, zoals in de traditionele Zwitserse half-om-halffondue.

Waarom Zwitsers?
Le Gruyère AOP wordt al eeuwen volgens traditioneel recept in kaasmakerijen in en rond Gruyères geproduceerd, in het westen van Zwitserland. Het basisingrediënt: goede melk, afkomstig van koeien die in de zomer vers gras en wilde kruiden en bloemen grazen, en in de winter gevoerd worden met hooi. De kaaswielen worden in een pekelbad gedompeld en daarna regelmatig ingewreven met zout en water. Dankzij dit vocht ontwikkelt zich een vetachtige laag die de rijping versnelt.

De Vacherin Fribourgeois AOP is een streekproduct die het smaakpalet omvat van de flora in de voor-Alpen en de hoogvlakte rond Fribourg. Met voedzame koemelk van boerderijen in het kanton Fribourg wordt de kaas gemaakt in kaasmakerijen volgens een traditioneel recept. De Vacherin Fribourgeois AOP is subtiel van smaak en romig van textuur. Lekker om uit het vuistje te eten, maar ook de ideale metgezel van Le Gruyère AOP. Twee Zwitserse kazen die zorgen voor de typische zachte, fluwelige textuur van een klassieke kaasfondue. Beide dragen het label ‘AOP’, of ‘Appellation d’Origine Protégée’. Met die beschermde oorsprongsbenaming heb je de garantie dat het om het erkende product gaat.

De smaakmakers
Traditioneel volstaan peper, knoflook en een snufje nootmuskaat. Voeg je graag een extraatje toe, dan ga je voor ui, sjalot of stukjes tomaat en breng je je fondue verder op smaak met paprika, groene peper, piri piri of curry.

De temperatuur
Zorg voor een constante temperatuur. Ze de brander op een laag tot middelhoog vuur, en zorg er alleszins voor dat de fondue nooit het kookpunt bereikt!

De dips
Blokjes wit of bruin brood zijn het populairst, maar ook aardappelen in de schil of geblancheerde groenten vormen een lekkere combinatie. Ga je voor brood, vermijd dan vers brood omdat de gesmolten kaas hier minder goed aan hecht.

De extra’s
Fondue vraagt eigenlijk geen extra’s, toch kan je het net iets feestelijker maken met augurken, zilveruitjes, asperges, maïskolfjes, zongedroogde tomaatjes, paprika …

En in het glas?
Fondue en witte wijn blijft een heerlijke combinatie, in traditionele kringen wordt er ook al eens rode wijn bij geserveerd. Belangrijk is dat de wijn fruitig en vrij licht is, zonder te veel tannines. Ook een droge witte wijn of champagne kunnen perfect. Liever alcoholvrij? Een lekkere combinatie is appelsap, helemaal verrassen wordt het met zwarte thee.

Even pauzeren
De pauze is een vast onderdeel en wordt ‘coup du milieu’ genoemd. Voor de liefhebbers hoort hier een glaasje kirsch, williamine, calvados, grappa of pruimenschnaps bij.

Nog ruimte voor een dessert?
Kies voor een verfrissende afsluiter zoals een sorbet, een fruitsalade of een lichte mousse.

Ingrediënten

4 personen
  • Zwitserse Le Gruyère AOP, geraspt
    400 400 g
  • Vacherin Fribourgeois AOP, geraspt
    400 400 g
  • maïszetmeel
    1 1 theelepel(s)
  • knoflook, gehalveerd
    1 1 teentje(s)
  • droge witte wijn
    2 2 dl
  • nootmuskaat
    1 1 snuifje(s)
  • kirsch
    2 2 eetlepel(s)
  • citroensap
    1 1 scheutje(s)
  • zout en peper
  • oud brood, in blokjes gesneden
    600 600 g

Ingrediënten kopiëren

Advertentie Banner Kaas uit Zwitserland

Bereiding

Stap 1

Meng in een kom de Zwitserse Le Gruyère AOP met het maïszetmeel. Doe in een andere kom hetzelfde met de Vacherin Fribourgeois AOP en het resterende maïszetmeel. Meng vervolgens de twee kazen. Hou apart.

Stap 2

Wrijf met het knoflookteentje over de wanden van de fonduepan. Verwarm de witte wijn. Draai het vuur lager
voor het kookpunt wordt bereikt. Voeg op een middelhoog vuur de kaas in kleine beetjes toe. Blijf met een houten lepel roeren tot de kaas gesmolten is en de bereiding mooi glad is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg naar smaak kirsch en/of citroensap toe.

Tip

Zwitserse kazen zijn een erkend streekproduct. Bovendien worden ze zonder kunstmatige toevoegingen geproduceerd, dankzij een kwalitatief maakproces in lokale kaasmakerijen. Vind een kaasspeciaalzaak in je buurt en nog meer recepten via kaasuitzwitserland.be.